Krhki opskrbni lanci zbog zagušenja luka i dalje moraju podnositi visoke vozarine ove godine

Najnoviji indeks kontejnerskog tereta SCFI koji je objavila Shanghai Shipping Exchange dosegnuo je 3739,72 boda, uz tjedni pad od 3,81%, padajući osam uzastopnih tjedana.Rute u Europi i rute u jugoistočnoj Aziji doživjele su veći pad, s tjednim padom od 4,61% odnosno 12,60%.Problem zagušenja luka ostaje neriješen, a opskrbni lanac još uvijek je vrlo krhak.Neke velike špediterske i logističke tvrtke vjeruju da bi se vozarine ove godine mogle oporaviti ako se potražnja poveća.

Glavni razlog za pad cijena prekooceanske vozarine je taj što je ukupna količina tereta u padu.Prethodnih godina, od kineskog proljetnog festivala do ožujka, količina robe će se opet povećati, ali ove godine, svi su čekali od travnja do svibnja, ili čak do lipnja, količina robe se nije oporavila, a onda su svi shvatili da je ovo nije problem ponude, već problem.Što se tiče potražnje, postoji problem s potražnjom u Sjedinjenim Državama.

To također odražava da je opskrbni lanac američkih luka i željezničkog prijevoza još uvijek vrlo krhak.Sadašnja privremena olakšica ne može priuštiti količinu robe nakon što se potražnja za robom oporavi.Sve dok se potražnja povećava, situacija zagušenja luke se lako može ponoviti.U preostalih šest mjeseci 2022. svi su oprezni zbog oporavka vozarine uzrokovanog potražnjom.

Indeksi ključnih ruta

Europska ruta: Europska ruta održava situaciju prevelike ponude, a tržišna vozarina nastavlja padati, a pad se proširio.

  • Indeks tereta za europske rute iznosio je 3753,4 boda, što je pad od 3,4% u odnosu na prošli tjedan;
  • Indeks tereta istočne rute iznosio je 3393,8 bodova, što je pad od 4,6% u odnosu na prošli tjedan;
  • Indeks tereta zapadne rute iznosio je 4204,7 bodova, što je pad od 4,5 posto u odnosu na prošli tjedan.

Sjevernoameričke rute: potražnja za teretom na zapadnoameričkoj ruti očito je nedovoljna, a cijena rezervacija na licu mjesta je porasla;odnos ponude i potražnje na istočnoameričkoj ruti je relativno stabilan, a trend vozarina je stabilan.

  • • Indeks tereta istočne rute SAD-a iznosio je 3207,5 bodova, što je pad od 0,5% u odnosu na prošli tjedan;
  • • Indeks tereta na relaciji SAD-Zapad iznosio je 3535,7 bodova, što je pad od 5,0% u odnosu na prošli tjedan.

Bliskoistočne rute: Potražnja za teretnim prijevozom je usporena, ponuda prostora na ruti je pretjerana, a cijene rezervacije na spot tržištu nastavljaju padati.Indeks ruta na Bliskom istoku iznosio je 1988,9 bodova, što je pad od 9,8% u odnosu na prošli tjedan.

Ako želite izvoziti robu u Kinu, Oujian grupa bi vam mogla pomoći.Pretplatite se na našeFacebook stranica, LinkedInstranica,InsiTikTok.


Vrijeme objave: 9. kolovoza 2022