Nytt WCO-prosjekt om tollkontroll av falske vaksiner og andre ulovlige varer relatert til COVID-19

Distribusjonen av COVID-19-vaksiner er av primær betydning for hver nasjon, og transport av vaksiner over landegrensene er i ferd med å bli verdens største og raskeste operasjon noensinne.Det er følgelig en risiko for at kriminelle syndikater kan forsøke å utnytte situasjonen.

Som svar på denne risikoen, og for å møte trusselen fra ulovlige produkter som farlige, understandard eller forfalskede medisiner og vaksiner, har World Customs Organization (WCO) nettopp lansert et nytt initiativ med tittelen "Project on the urgent need for facilitation og koordinert tollkontroll av grenseoverskridende forsendelser knyttet til COVID-19».

Målet med dette prosjektet er å stoppe grenseoverskridende forsendelser av falske vaksiner og andre ulovlige varer knyttet til COVID-19, samtidig som man sikrer jevn bevegelse av de tilsvarende, legitime forsendelsene.

«I sammenheng med pandemien er det avgjørende at tollvesenet i størst mulig grad legger til rette for legitim handel med vaksiner, medisiner og medisinsk utstyr knyttet til covid-19.Tollvesenet har imidlertid også en avgjørende rolle å spille i kampen mot ulovlig handel med lignende understandard eller forfalskede varer for å beskytte samfunn,” sa WCOs generalsekretær Dr. Kunio Mikuriya.

Dette prosjektet er en del av handlingene referert til i WCO-rådsresolusjonen vedtatt i desember 2020 om tollvesenets rolle i å tilrettelegge for grenseoverskridende bevegelse av situasjonskritiske medisiner og vaksiner.

Dens mål inkluderer bruken av en koordinert tolltilnærming, i nært samarbeid med vaksineproduserende selskaper og transportindustrien, så vel som med andre internasjonale organisasjoner, for å kontrollere internasjonale handelsstrømmer av disse varene.

Også under dette initiativet er det tenkt bruk av oppdaterte versjoner av CEN-applikasjoner for å analysere nye trender innen ulovlig handel, samt kapasitetsbyggingsaktiviteter for å øke bevisstheten om handel med falske vaksiner og andre ulovlige varer.


Innleggstid: 12. mars 2021